Kiertotalouden ja perheyhtiön periaatteet näkyvät tekoina

Yrityshistoriamme on vahvuutemme, mutta on myös kehityttävä. Tulemme toimimaan markkinointinimellä Hämeenaho. Pentti on edelleen virallisessa yritysnimessä mukana, ja hänen luomansa periaatteet ja perheyhtiön henki säilyvät niin ikään yrityksessämme. Ehkä parhaiten isän jättämää toimintaperintöä kuvaa syksyllä 2023 tehdyn henkilöstökyselyn vastaus kysymykseen ”Miksi Hämeenaho?” Suosituin vastaus oli: ”tehdään mitä luvataan”.

Koen, että vahva osaaminen, joustavuus ja luotettavuus ovat menestyksemme takana. Työ on puhunut puolestaan.

Talousassistentti Marja Kotisaari, Hämeenaholla töissä vuodesta 2012

Olemme asiakkaidemme kanssa osa vihreää siirtymää

Iso osa toimintaamme on jo ollut pitkään metallin jalostuksessa syntyvien sivutuotteiden kuljetus, käsittely ja uusiokäyttöön toimittaminen. Olemme jatkossakin vastuullisia ja vihreän siirtymän etulinjassa. Metallin jatkokäytön lisäksi voimme esimerkiksi toimittaa maanrakennuskohteisiin työkoneiden ohessa myös kivimurskaimet, ja käyttää paikan päällä pohjatöistä kertyneen kiviaineksen rakentamisen pohjamurskeena.

Ympäristövastuu tulee myös näkymään kaluston uudistamisessa. Jatkossa kalustomme käyttövoimaksi tulee mukaan sähkö- tai hybridivoimanlähde.

Ilmastotavoitteet ja vihreä siirtymä ovat isoja asioita, mutta kannamme yhdessä asiakkaidemme kanssa konkreettisesti kortemme kekoon tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kahden sukupolven työmaa

  • Toimintamme alkoi Rautaruukin eli nykyisen SSAB:n terästehtaalta 1960-luvulla
  • Pentti Hämeenaho toimi Rautaruukille yksityisenä urakoitsijana, kunnes perusti yrityksen 1974.
  • Yritystoiminnan punaisena lankana olivat tekeminen ja työntekijöiden viihtyvyys.
  • Pojat, Jari ja Ari, tulivat mukaan Pentin avuksi jo mopoiässä. Tehtaan siivousta ja rengastöitä tehtiin viikonloppuisin, iltaisin ja loma-aikana.
  • Pojat harjoittelivat työkoneen hallintaan alkuun 1400 kg:n minikaivurilla.
  • Kasvaminen tehdasympäristöön ”oikeaa” työtä tehden alkoi 4,5 tn:n kaivurilla. Magneetti-Åkermanilla pojat lastasivat tehdasalueella junanvaunuja.

Kasvukausi alkoi 1990-luvulla

  • Yrityksen isoin liikku tapahtui 1994, kun kalusto lisääntyi ja miesmäärä tuplaantui kuonakuljetuksiin erikoistuneen yrityksen konkurssipesän ostamisella.
  • Samalla Hämeenahon hallintaan tuli oma korjaamohalli ja kuonan kuljettamisen lisäksi käsittely harppasi isoksi osaksi Hämeenahon toimintaa.
  • Seuraava isompi kehitysaskel oli kuonakäsittelylaitoksen ja korjaamon uudistus.
  • Syksyllä 2023 Hämeenaho modernisoi johtamisjärjestelmiään ja muutti uusiin toimitiloihin lähemmäksi liiketoimintojaan.

Elämme sertifikaatit todeksi

Meillä on jo ympäristö- ja laatusertifikaatti ja työturvallisuuskin sertifioidaan vuoden 2024 alussa. Sertifikaateista saadaan plakaatit toimistomme seinälle, mutta tärkeintä meille on käytäntö ja niiden todellinen kehittäminen. Siksi olemme vahvistaneet myös organisaatiotamme, jotta jatkuva kehittyminen siirtyisi arkikäytäntöihimme ja asiakashyödyksi.

Infraa ja kiertotaloutta

  • Maanrakennusurakointi ja infrahankkeet tulivat laajemmaksi osaksi Hämeenahon toimintaa 2010-luvun puolessa välissä.
  • Varsinkin tuulivoima- ja muista energiahankkeista on kertynyt jo yli vuosikymmenen kokemus.
  • Matkan varrella kalustoa on modernisoitu mm. siirrettävillä sähkökivimurskaimilla ja käytössä on omia hiekan, murskeen ja sepelin maanottopaikkoja.
  • Vuonna 2023 Hämeenaho työllisti 150 työntekijää ja liikevaihto oli vuoden 2022 tilikaudella 30,2 M€.

Kehityksen nimissä uudistamme myös verkkopalveluamme. Jatkossa kerromme tarkemmin ja avoimemmin toiminnastamme – ja ennen kaikkea, miten ratkaisemme lupaukset vastuullisesti asiakashyötyinä.

Jari Muotio
hpj, Liiketoimintajohtaja / infra