Pasin 10 vuotta korjaamolla nykyisen työn pohjana

Pasi Vilmi tuli Hämeenaholle töihin maaliskuussa 2014.  Asemapaikkana oli korjaamo, jossa hän työskenteli 10 vuotta. Keväällä 2024 toimenkuva vaihtui Hämeenahon kaluston ja varaosien hankintatoimeen. Pasi kertoo, mitä hankintakoordinaattorin työ käytännössä on ja miten perheyhtiön ketteryys ja vastuullisuus toteutuvat kalusto- ja laitehankinnassa.

Pasin tullessa Hämeenaholle töihin varikko oli vasta rakenteilla, joten historia toistaa itseään. Tuolloin uusi varikko loi uudet puitteet korjaamotoiminnalla. Nyt Hämeenaho uudistaa ja uudistuu, ja Pasi on osaltaan luomassa jälleen uusia toimintatapoja.

– Lähtökohdat uuteen työhön ovat hyvät. Tiedän 10 vuoden kokemuksella laitteet ja koneet, ja myös niiden tämänhetkiset mallit ja toimintakunnon.

– Uuden työn perustoimenpiteitä ovat laitteiden ja koneiden kilpailutukset sekä hankinnan valmistelu tilauspäätöstä varten. Lisäksi teen alihankintasopimuksia, käyttötarvikkeiden ja -materiaalien hintaseurantaa sekä päätettyjen hankintojen tilaukset. Varsinkin meille ison kuluerän eli polttoaineen hinta on käyttömateriaaleista erityisessä tarkkailussa.

Pasi myöntää, että korjaamotyö oli selväpiirteisempää, mutta huolehtiminen saattoi jatkua kotonakin. Nykyisestä työstä Pasi pääsee helpommin vapaa-ajalla irti.

– Työmatkani pituus yhteen suuntaan on 70 km. Töiden päätyttyä saan kotimatkan aikana ajateltua työasiat pois mielestäni.

Kansainvälistä hankintatyötä

10 vuotta ja päivittäinen 140 km:n työreissu kertoo Pasin sitoutumisesta työantajaansa ja työhönsä, jota Hämeenahon toiminnan laajuudessa riittää.

– Meillä on aktiivikäytössä 120–140 konetta trukeista ja vetomestareista isoihin dumpereihin. Maantieajossa meillä on koukkuautoyhdistelmiä, kuorma-autoja HIAB-nosturilla, lavetteja sekä maansiirrossa sorakasettiyhdistelmä.

Pasin hankintatyötä helpottaa valmis verkosto ja korjaamovuosien aikana muodostuneet hyvät suhteet kone- ja laitetoimittajiin.

– Hankkimiemme työkoneiden merkit ovat pääosin pysyneet samoina. Poikkeuksena on kaivinkoneet, joihin on tullut uusia merkkejä vaihtoehdoiksi.

Työkoneita hankitaan uusina ja käytettyinä. Hankinnan pelikenttänä on koko Eurooppa.

– Määrätyt tuotteet tulevat aina ulkomailta, koska Suomesta niitä ei saa. Varsinkin maanrakennuspuolen käytettyjä koneita sekä murskaimet ja leikkurit hankitaan ulkomailta. Esimerkiksi terästehtaan sivuvirtojen käsittelyä varten romuleikkuri tuli Portugalista.

Hämeenahon uudistumiseen liittyvä uusi organisointi ei kuitenkaan tarkoita, että perheyhtiön notkeus unohtuisi. Vastuualueensa mukaisesti Pasi tasoittaa ja nopeuttaa tietä päätöksille.

– Valmistelen hankintoja osastojen esimiehille tai johtoryhmälle. Tämä on mielestäni hyvä systeemi. Korjaamon varaosahankintaan on valmiit kanavat olemassa. Siellä tehdään itsenäisesti päivittäishankinnat, jotta pienetkin viiveet saadaan äkkitarpeista pois.

Käytännössä Pasi on tekemisissä kiinteiden ja liikkuvien laitteiden ylläpidon kanssa. Tarpeet tulevat aina kentältä. Esimerkiksi varaosiksikin luokiteltavat renkaat on merkittävä aihe, ja niiden hankinta kilpailutetaan aina.

Vaatimukset ylittävää työ- ja ympäristövastuullisuutta

Iso osa hankittavista koneista ovat käyttövalmiita laitteita, mutta työturvallisuuden lisäämiseksi Hämeenaho muokkaa omaehtoisesti laitteita työkohteen ja -tarpeen mukaan. Esimerkiksi sulan teräksen ja kuonan kanssa tekemisissä oleviin laitteisiin lisätään kuuman kestoa. Kaivinkoneissa saatetaan ohjaamoa nostaa ylemmäs tai lisätä muita suojavarusteita.

– Normaalisti kaluston ohjaamossa ovat verkot tai ritilät, mutta panssarilasinkin voimme tarvittaessa asentaa suojaamaan koneen käyttäjää.

Työkoneiden seuraava sukupolvi on jo realismia. Fossiilinen käyttövoima on syrjäytymässä kysynnän ja laitetarjonnan mukaan.

– Jos tarjouspyynnössä määritellään koneiden käyttövoimaksi sähkö, niin se myös tarjotaan niin.

Ympäristövastuun lisäksi oletuksena on, että sähkökäyttöisillä laitteilla saavutetaan muutakin hyötyä.

– Sähkökäyttöisten koneiden ylläpitokustannusten odotetaan olevan pienemmät kuin polttomoottorikoneissa.

Hämeenahon laitteilta vaaditaan paljon, ja joissakin tapauksessa käyttötunteja kertyy 24/7. Onko käytetyistä laitteista vielä työlaitteiksi vaihdon hetkellä?

– Kyllä. Suurin osa kierrätetään vaihdossa edelleen myytäväksi. Joissakin tapauksissa pidämme vanhemman koneen meillä itsellä varakoneena.

Pasi Vilmi pääsee nykyisessä toimenkuvassaan hyödyttämään työnantajaansa kertyneellä konetiedollaan, kokemuksellaan sekä kone- ja laitetoimittajasuhteillaan – joita tarvitaankin joskus sinnikkäässäkin työkoneen viimeisen hinnan hakemisessa.

Neuvotteluille ja hankinnan pyörittämiselle Pasi löytää mukavasti puhtia ja latausta vapaa-ajan ulkoharrasteista ja -askareista. Ulkoilut koiran kanssa, laskettelu, maastopyöräily ja kodin sekä Kainuun mökin ylläpito ovat Pasi Vilmin omaa laatuaikaa.

Aiheeseen liittyen